Ontwerp beregening

tuinberegening

Tuinberegening wordt steeds meer toegepast. We zien de afgelopen jaren een duidelijke toename naar de vraag van beregening systemen. Maar wat houdt tuinberegening nu eigenlijk in?

Hieronder geven wij uitleg van een beregening systeem. Ook geven we aan wat de verschillende componenten zijn.

Tuinberegening

Tuinberegening bestaat simpelweg uit 3 componenten:

  • Sproeiers en druppelaars
  • Leidingen en koppelstukken
  • Beregeningscomputer en sensoren

Sproeiers en druppelaars

De sproeiers en druppelaars zorgen dat het water op de juiste plek terecht komt. Het onderscheid tussen beide systemen is simpel. Een sproeier sproeit het water als een kleine regenbui over de tuin. Dit zorgt voor een waterspray die op de planten en het gras neerdaalt. Deze sproeiers kunnen zich zichtbaar of onzichtbaar worden geplaatst. De meeste mensen kiezen voor onzichtbare sproeiers. Deze zijn alleen zichtbaar als de beregening aan staat.

Een druppelaar is een leiding met kleine gaatjes. Deze laat vrijwel onzichtbaar het water in de bodem vloeien. Er is dus geen waterspray aanwezig. Een druppelaar passen we toe op plaatsen die moeilijk met sproeiers zijn te beregenen. Dit doen we bijvoorbeeld bij dichte beplanting. Druppelaars zijn ook goed toepasbaar voor heggen, hagen en jonge bomen. Doordat ze het water langzaam afgeven, ontstaat er geen plasvorming.

Er zijn verschillende soorten sproeier en druppelaars. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. En welk systeem het beste geschikt is voor uw tuin, is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

  • Type tuin
  • Ligging in de zon
  • Soort beplanting

Leidingen en koppelstukken

De leidingen bestaan uit PVC buizen. Ze zorgen dat het water vanuit de waterleiding naar de sproeiers en druppelaars gebracht wordt. We monteren deze leidingen onzichtbaar in de grond onder de tuin. De koppelstukken vormen de verbinding tussen de leidingen.Wij combineren de aanleg vaak met andere werkzaamheden in de tuin. We werken daarom veel samen met gerenommeerde hoveniers. Hierdoor kunnen we werkzaamheden combineren en de tuinberegening netjes en onzichtbaar integreren in het tuinontwerp.

Beregeningscomputer

Het gehele beregening systeem wordt aangestuurd door een computer. Op deze manier kan de tuinberegening volledig zelfstandig werken. De computer bepaalt het optimale moment van beregening. En zorgt voor aansturing van sproeiers en druppelaars. Op deze manier heeft u er geen omkijken naar. Alles werkt volledig vanzelf. Wij zorgen voor de juiste instellingen van de computer. Ook kunnen we een zomer en winterprogramma instellen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Om zelfstandig te kunnen werken passen wij sensoren toe. Er zijn verschillende typen sensoren die bijvoorbeeld de neerslag, het vochtgehalte en de temeperatuur kunnen meten. Op basis van deze metingen bepaalt de computer de optimale beregening.

Kwaliteit

Er is veel verschil in kwaliteit tussen beregening systemen. Niet alleen de computers, maar ook de sproeiers en zelfs de leidingen zijn leverbaar in verschillende kwaliteit. Wij raden af om voor goedkope en daarmee lage kwaliteit te gaan. In de praktijk komen we systemen van anderen tegen die lekkage vertonen. Lekkage problemen zijn lastig te vinden en de oplossing betekent vaak het deels opnieuw leggen van leidingen.

Wij werken daarom uitsluitend met A-kwaliteit systemen. Onze systemen zijn van kwaliteitsmerken als Toro, RainBird en Grundfos. Wij zorgen daarbij voor het hele traject van ontwerp, tot aanleg en onderhoud van tuinberegening.

Onze werkwijze is erop gericht om uw wensen samen te brengen met onze kennis en ervaring. Alles is mogelijk. U geeft aan wat u wilt en wij werken alles uit tot een passend voorstel. Specifiek voor uw situatie. Op maat voor u gemaakt.

Neem contact op voor de mogelijkheden.